lauantai 19. lokakuuta 2013

Windows 8.1


Microsoft julkaisi tällä viikolla päivitetyn version vuosi sitten markkinoille tulleesta Windows 8:sta. Asensin sen kokeeksi työkoneeni kakkoskovalevylle jossa olen jo aikaisemmin ajanut niin Windows 8:aa, sen esiversioita kuin viime aikoina myös 8.1 Preview-versiota.

Windows 8.1:n näkyvimmät uudistukset liittyvät pieniin myönnytyksiin käyttäjien Windows 8:aa kohtaan esittämälle kritiikille. Näitä uudistuksia ovat mm.

  • Start-napin palauttaminen työpöydälle
  • Mahdollisuus asettaa kone käynnistymään suoraan työpöytänäkymään
  • Start-ruudun pystyy nyt vaihtamaan asennettujen ohjelmien listaukseksi Live-tiilien sijaan
  • Saman taustakuvan asettaminen sekä työpöydälle että Start-ruutuun

Uudistukset ovat oikeansuuntaisia mutta kuitenkin aika pieniä; esimerkiksi työpöydän Start-nappi ei avaa aikaisemmista Windowseista tutta Start-valikkoa vaan vie edelleen Start-ruutuun ja siten "mentaalisesti" käyttäjän täysin eri ympäristöön (esimerkiksi työpöydällä olevat ohjelmat katoavat näkyvistä). Tätä voi yrittää helpottaa tuolla listan viimeisellä uudistuksella, asettamalla saman taustakuvan Start-ruutuun että edes se pysyy yhtenäisenä näiden kahden käyttöliittymän välillä. Mikään näistä uudistuksista ei kuitenkaan ole päällä oletusarvoisesti ja ensi tuntumaltaan Windows 8.1 on miltei identtinen Windows 8:n kanssa.

Asennusta varten latasin Windows 8.1 64-bittisen Enterprise version volyymikäyttöoikeuskeskuksesta. Se latautui tuttuun tapaan ISO-levynkuvana, kokoa sillä oli 3,6 GB. ISO-levykuvatiedostot ovat onneksi Windows 8:ssa natiivisti tuettu toisin kuin Windows 7:ssa joten vanhan 8.1 Preview:n päälle asennuksen pystyi tekemään suoraan muistitikulle kopioidusta ISO-tiedostosta. Asennus kesti ehkä parikymmentä minuuttia ja sujui varsin mallikkaasti ilman että käyttäjää vaivattiin turhilla kyselyillä.

Jo muutaman minuutin käytön jälkeen huomasin että wifi-yhteys pätkii. WLAN-tukiasemani on ensimmäisen sukupolven Apple TimeCapsule joka on toiminut moitteetta Windows 7:n kanssa tällä samalla koneella vuosikaudet. Kävin koneen valmistajan sivuilla katsomassa josko sieltä löytyisi apua mutta Lenovo ei tarjoa X220:lle WLAN-ajuripäivityksia Windows 8.1:een, Windows 8:aan päivitys löytyy mutta sen asentaminen ei ongelmaa poistanut.

Yksi uudistuksista on mahdollisuus asettaa sama taustakuva työpydälle ja Start-näyttöön. Paitsi että omassa asennuksessani kyseinen valinta on harmaana eli pois käytöstä. Ja tämä siis Windows 8.1 oletusasetuksilla ja -taustakuvalla.

Mail-ohjelmaa on kuulemma parannettu merkittävästi. Kuitenkaan se ei osaa näyttää tekstimuotoista html-linkkiä toimivana aktiivisena linkkinä vaan linkin aukaistakseen on se kopioita leikepöydän kautta selaimen osoiteriville. Aika uskomatonta vuonna 2013!

Muita kummallisuuksiakin löytyy. Windows ei oikein tunnu tietävän minkä alueen asetuksia pitäisi noudattaa ja esimerkiksi Xbox Music -sovelluksen radiota en saanut toimimaan, se ei anna mitään virheilmoitusta, mitään ei vain soiteta. Kartat-ohjelma näyttää mittakaavan mielenkiintoisesti, liekö tuo Kiinaa vai Japania:


En usko että 8.1:n pienet parannukset riittävät korjaamaan Windows 8:n jo valmiiksi (aiheesta) ryvettynyttä mainetta ja Microsoftin tuskien taival tulee jatkumaan. Vasta kun Redmontissa uskotaan että kosketuskäyttöliittymän yhdistäminen väkisin perinteiseen työpöytä-Windowsiin oli virhe ja että sillä karkoitetaan sekä kuluttaja- että yritysasiakkaat on toiveita saada Windowsin suosio takaisin nousuun. Toivottavasti tähän ei mene liian kauan tai muuten voi olla liian myöhäistä. Jokohan jo vuonna 2015 saataisiin erilliset työpöytä-Windows  ja mobiili-Windows jossa yhdistyvät nykyiset Windows RT ja Windows Phone alustat (jälkimmäisestä on jo huhuja liikeellä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti