lauantai 10. syyskuuta 2011

Eroon putkitelkkarista


Rakas vaimoni on jo pidempään kysellyt miksei meillä ole vielä taulu-TV:tä. Olen yrittänyt selittää että se johtuu siitä että taulu-TV:t ovat nykyään teräväpiirtokuvaa näyttäviä laitteita eikä meillä ole mitään teräväpiirrolla katsottavaa. Sitäpaitsi vanha 32-tuumainen Sony Trinitron on aivan ehjä ja kuvanlaadultaan parasta mitä SD-tarkkuudella saa. Myös standardit tällä alueella tuntuvat hakevan vielä itseään eikä odottamisesta sikäli olisi mitään haittaa.

Viime toukokuussa YLE vihdoin aloitti teräväpiirtolähetykset ja standardi olikin kuin olikin jälleen uusi (DVB-T2) jolle lähetysten alkaessa oli saatavana vain kourallinen vastaanottimia. Kun sitten syyskuun alussa tuli taas vaimon kanssa puhetta tästä sutjakammasta telkkarista sanoin että nyt sitä voisi jo harkita. Kun vielä DVB-T2:sta tukevia laitteitakin oli tullut markkinoille laajempi valikoima, totesin että TV voidaan vaihtaa jos samalla hankitaan vähän muutakin siihen liittyvää:
  • Boxee Box: Olen jo pitkään kaivannut laitetta jolla saisi sisältöä (lähinnä videoita ja valokuvia) netistä televisioon. Vaihtoehdot ovat olleet joko Apple TV 2 tai Boxee Box. Osin Puhujainkulman Erkan (hänellä on molemmat) suosituksesta, osin TVkaista-tuen takia päädyin tuplasti kalliimpaan Boxee Boxiin.
  • Uusi vahvistin ja kaiuttimet: Taulu-TV:issä on lukemani mukaan surkeat kaiuttimet (siis vielä huonommat kuin vanhoissa putkitelkuissa). Tämä johtunee siitä että littanaan koteloon ei kertakaikkaan pysty tekemään laadukkaita kaiuttimia. Meillähän on vanha Sonyn DAV-S500 5.1 vahvistin/viritin/DVD-soitin-combo. Paitsi että se on wanha ja ruma se on myöskin rikki; ennen lämpeämistään kunnolla se menee vähän väliä itsestään "headphone theatre"-moodiin eli se kuvittelee itsekseen että kuulokkeet on kytketty vahvistimeen ja kaiuttimet pitä mykistää.
Samassa yhteydessä on tarkoitus muutenkin yksinkertaistaa setuppia: aion luopua kokonaan paikallisesta tallentamisesta ja muovikiekkojen (CD, DVD jne) käytöstä, sisältö tulee joko "pilvestä" tai kotiverkon DLNA-palvelimelta. Käytännössä sisällöstä vastaavat siis jatkossa Elisa Viihde ja TVkaista. Saa nähdä miten käy; Topfieldin hakusanatallennusta voi vielä tulla ikävä ja mitä lapset mahtaa sanoa kun kerron että DVD-levy pitää ensin ripata verkkoon ennenkuin sitä voi katsoa.

Tein sitten alustavan suunnitelman ja budjetin joka meni kuin menikin läpi "hallituksen" käsittelyssä. Tämän jälkeen homma eteni TV:n lopulliseen valintaan josta lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti