maanantai 12. syyskuuta 2011

Ääntä!


Uuden television saavuttua oli helppo havaita että ennakkoon lukemani haukut uusien televisioiden kaiuttimista pitävät paikkansa. Kyllähän noista television omista kaiuttimista (hätätilassa) uutiset kuuntelee mutta elokuvan katseleminen musiikkiohjelmista puhumattakaan ei tosiaankaan houkuttele.

Suurin ongelma erillisen äänilähteen kanssa on sen tuoma monimutkaisuus. Tähän astisen kokemukseni mukaan se tarkoittaa vääjäämättä joko kahta erillistä kaukosäädintä joista toisella vaihdetaan kanavia ja toisella säädetään äänenvoimakkuutta tai sitten monitoimikaukosäätimen käyttöä. Jälkimmäinen meillä onkin ollut käytössä jo vuosia, nykyinen on mallia Logitech Harmony 700. Vaikka tuo Harmony 700 on käsittääkseni ihan hyvä säädin, ei se kuitenkaan toimi 100%:lla varmuudella. Liian usein esimerkiksi joku laite jää käynnistymättä ja sitten onkin jo ei-nörteillä käyttäjillä sormi suussa että mitäs nyt pitäisi tehdä. Ja täytyy tunnustaa että vaikka nörtti olenkin niin iän myötä olen oppinut arvostamaan yksikertaista ja toimivaa kokonaisuutta.

Edellisen TV:n ja vahvistimen ostosta on kulunut jo sen verran aikaa että minussa heräsi toivo josko näitä asioita olisi otettu vähän paremmin huomioon nykyvehkeissä. Aluksi innostuin NuForce Icon 2 -vahvistimesta, jota Verkkokauppa.com mainostaa näin:
"NuForce Icon toimii myös erinomaisesti television yhteydessä. Digitaalisen vahvistimen vuoksi Iconissa on erittäin pieni virrankulutus. Sen vuoksi, se voi olla esimerkiksi television takana piilossa ja säädät äänenvoimakkuuden television kaukosäätimellä."
Tätä vahvistinta myydään Amphion Helium 410 -kaiuttimien kanssa pakettina ja tämä tuntui oikealta kokoonpanolta meidän tarpeisiin.

Sitten kun perehdyin asiaan tarkemmin alkoi karu totuus paljastua. Koska tuossa NuForce:ssa ei ole HDMI-liitäntää eikä optista äänen sisääntuloliitäntää, olisi TV liitettävä analogisilla RCA-kaapeleilla vahvistimeen (ainoa digitaalinen liitäntä vahvistimessa on USB). Ja ilmeisesti että sen saisi toimimaan kuten Verkkokaupan mainosteksti sanoo olisi ääni otettava television kuulokeliitännästä (että TV:n oma kaukosäädin pystyisi säätämään äänenvoimakkuutta). Ja nyt kun kokeilin, uudessa TV:ssä kuulokevoimakkuutta säädetään monimutkaisesti menun kautta, joten sekään ei olisi toiminut.

Nämä asiat alkoivat kunnolla selvitä vasta kun hain ammattiapua. Onneksi löysin Helsingin Pitäjänmäeltä Hi-Fi- ja kotiteatteriliikkeen nimeltä Mareksound. Sieltä saamamme loistavan palvelun avulla kaiuttimet vaihtuivat pykälää isompiin Helium3:iin. Vahvistin oli aluksi tarkoitus päivittää Icon2:n uuteen versioon joka tulee kuulemma lokakuussa ja jossa on digitaalinen sisääntulo ja kaukosäädin. Mutta pari päivää (!) tätä pohdittuani tajusin että nyt on palattu takaisin lähtöruutuun; erikseen käynnistettävään ja omalla kaukosäätimellä ohjattavaan vahvistimeen. Niinpä Mareksoundin ystävällisellä avustuksella vahvistin vaihtui vielä kerran ihan perinteiseen kotiteatterin viritinvahvistimeen, Denon AVR-1911:een. Ja tätä ei tarvitse odottaa lokakuulle, itse asiassa se on kuulemma poistossa oleva viime vuoden malli mutta pitäisi riittää meidän tarpeisiin paremmin kuin hyvin. Ja vaikka vahvistin onkin 7.1 vahvari, pysyn kaiuttimien suhteen alkuperäisessä 2.0 -suunnitelmassa (perinteinen stereokaiutinpari ilman subbaria). Koekuuntelu Mareksoundilla vahvisti tämän, laadukas 2.0 soundi riittää meille mainiosti ja vanhalle 5.1 systeemille on käytännössä ollut varsin vähän käyttöä. Mitä yksinkertaisempi ja toimivampi setuppi, sitä parempi.

Nyt vain odotellaan kaiuttimia Kuopiosta saapuviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti