keskiviikko 10. elokuuta 2011

Ljus i vårt hus!



Nyt on sitten yksi aikakausi lopussa ja toinen alkamassa. Olen luopunut yhdestä "perusdogmastani", vain valitsevassa valossa kuvaamisesta. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt että sitten kun haluan oppia jotain ihan uutta valokuvauksen alalta niin voisin alkaa opettelemaan salaman kanssa kuvaamista tai "strobismia" kuten nykyään on muotia sanoa.

Melkein yhtä pitkään olen vertaillut noiden "tavallisten", kameraan kiinnitettävien salamoiden ja studiosalamoiden eroa, lähinnä hintaeroa. Alusta asti on selvää että jos hommaa aikoo opetella "kunnolla", niin yksi salama ei kovin pitkälle riitä. Ja yhtälailla selvää on että juuri siinä kameran päällä on se salamavalon kaikkein huonoin paikka (Rick Sammonin sanoin: "Take the darn flash off the camera!").

Niinpä sitten päädyin miltei heräteostoksena ostamaan viimeisenä lomapäivänä Rajalasta Elinchrom D-Lite-it 4 To Go -studiosalamapaketin. Tämä oli mielestäni varsin oiva ostos noviisille joka ei edes tiedä mitä kaikkea pitäisi hankkia. Nähdäkseni tässä paketissa on kaikki oleellinen ja harrastelijasetiksi vieläpä kohtuullisen laadukasta tavaraa.

Settiin kuuluu:
  • Kaksi D-Lite-it 4 salamapäätä (teho 400 WS, ohjausvalot 100 W), varustettu radiovastaanottimella ja orjakennolla
  • Kaksi metallista salamajalustaa
  • Kaksi softboxia (mitä nämä ovat suomeksi?)
  • Yksi heijastinkupu
  • Kaksi salamapään suojakupua
  • ELS Transmitter ECO -radiolähetin
  • Kantolaukut

Tässä vaiheessa vähäisellä ymmärrykselläni tuolla setillä saa siis pehmeää valoa (x 2) softboxeilla ja kovaa valoa heijastinkuvulla. Jalustoissa riittää säätövaraa ainakin normaalin huonekorkeuden kattoon asti (itse asiassa koiria kuvattaessa voisi olla joskus tarvetta saada salama alemmaksin kuin mitä nämä jalustat antavat myöten). Kaiken kruunaa pienikokoinen radiolähetin joka laitetaan kameran salamakenkään (vai pitäisikö sanoa radiolähetinkenkään ;-) jonka avulla molempien salamoiden laukaiseminen onnistuu ilman kaapeleita.

Ensimmäisten kokeilujen jälkeen täytyy sanoa että tämä on aivan uusi maailma. Sitä parempi mitä vähemmän on vallitsevaa valoa, sitten vaan salamat melko pienelle teholle (säätövaraa löytyy 5 aukkoa kymmenesosa-aukon välein), ISO 100, 135/2.0L:ään aukoksi 8, suljinaika 1/160 s ja valotus on kohdallaan!


Kun objektiivin pääsee himmentämään "sweet spot" -alueelle on lopputuloksena niin terävää kuvaa että niillä voisi ajaa parran!


Vaikka "perusvalaistus" onnistuu aloittelijaltakin helposti riittää valaistuksen opettelussa varmasti puuhaa seuraaviksi vuosiksi jos vaan aikaa ja mielenkiintoa riittää.

2 kommenttia:

  1. Minkäs hintanen oli paketti? Itsekin olen tätä miettinyt...

    VastaaPoista
  2. 599,- on tainnut olla jo pidempään Rajalan "tarjous". Satasen halvemmalla saisi D-Lite 2 -setin (teho 200 Ws) joka on kai muuten vastaava.

    VastaaPoista