lauantai 6. elokuuta 2011

Elämää Leijonan kanssa


Nyt on reilut pari viikkoa elämää Leijonan kanssa takana. Tässä yhteenveto tähänastisista kokemuksista.

Näytön vieritys
Kun OS X Lion viimein oli onnistuneesti asennettu, ensimmäinen asia jossa huomasi eron aikaisempaan oli skrollaussuunnan vaihtuminen iOS:n tapaiseksi; sen sijaan että vierittäessä "säädellään vierityspalkkia" Lionissa oletusarvoisesti "tartutaan sisältöön" ja työnnetään sitä ylös tai alas. Asetuksissa tätä kutsutaan nimellä "luonnollinen vierityssuunta". Alkuun tämä tuntuu oudolta (kun on parikymmentä vuotta totutellut päinvastaiseen). Yritin tottua siihen, turhauduin ja palautin vierityssuunnan samaksi joka se aikaisemmissa versioissa on ollut. Mutta kun aloin tottua full screen -sovelluksiin ja spaces-virtuaalityöpöytiin (joista enemmän seuraavaksi) niin näiden myötä "vanhanmallinen" vieritys ei enää tuntunutkaan loogiselta ja vaihdoin uuden "luonnollisen" vierityksen takaisin käyttöön. Ja nyt siihen on oikeasti alkanut jo tottuakin.

Full screen -sovellukset ja spaces
Ennakkoon nämä full scree" -sovellukset tuntuivat turhilta ja tyhjänpäivisiltä. Mutta kuinka ollakaan, tämä oli ehkä se kaikkein merkittävin Lionin tuoma muutos minun päivittäiseen tietokoneen käyttööni. Tämän 13 tuumaisen MacBook Pron kanssa koko ruudun Safari, Mail tai iTunes tuntuu jokseenkin sopivan kokoiselta ja nyt kun jokainen full screen -sovellus saa myös oman virtuaalityöpöydän ja niiden välillä vaihtaminen käy kätevästi kolmen sormen skrollauksella vaakasuuntaan ei paluuta entiseen ikkunoiden käyttöön ole. Tämä on ainakin pienemmällä kannettavan näytöllä varustetuissa koneissa ihan oikeasti toimiva uudistus ja tekee koneen käytöstä paljon "iPad-mäisempää". Voi myös olla että yli 20 tuuman näytöllä tämä ominaisuus ei sitten ehkä olekaan niin käyttökelpoinen.

Automaattitallennus ja tilanteen tallennus
Ehkä viimeinen omassa käytössäni merkittävä uudistus on tilanteen tallennus uloskirjautuessa. Lion tallentaa oletusarvoisesti uloskirjautuessa auki olevat ohjelmat, niiden ikkunoiden sijainnit jne. Tämän johdosta on nyt paljon helpompi antaa kone vaimolle tämän sitä pyytäessä vaikka onkin saanut juuri availtua Safarin välilehtiin "ne 20 artikkelia jotka on ihan pakko lukea". Kaiken lisäksi ominaisuus toimii myös koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen jolloin esimerkiksi päivitysten asentaminen on aikaisempaa helpompaa, edelleen ne 20 välilehteä löytyvät sieltä Safarista.

Kaiken kaikkiaan OS X Lion on varsin piristävä päivitys, pitkästä aikaa tietokoneen käyttöjärjestelmään on keksitty jotain ihan uutta (olkoonkin että se pitkälti tulee iOS:n puolelta). Alussa on tietysti yhteensopivuusongelmia (itsellä mm. Buffalon NAS-purkki ei alkuun toiminut TimeMachinen kanssa mutta Buffalolta tuli jo päivitys NAS:in ohjelmistoon). Applen päivitys on hinnoiteltu niin, että varmasti suurin osa Snow Leopard -käyttäjistä tulee päivittämään Lioniin ja tätä myöten ohjelmisto- ja laitetoimittajilla on kova paine saada Lion-yhteensopivat ohjelmistoversiot ulos mahdollisimman pian. Tämä on tietysti meidän kuluttajien etu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti