sunnuntai 12. helmikuuta 2012

TV-sisältöä pilvestä


Nyt on kulunut noin neljä kuukautta siitä kun luovuimme tallentavasta digiboksista ja DVD-soittimesta ja siirryimme täysin "pilvipalveluiden" käyttäjiksi. TV-ohjelmat katsotaan Elisa Viihteestä, TVkaista-palvelusta ja vielä jonkin verran suorana, prosentuaalisesti TV:n katselu jakaantuu ehkä 80/15/5 näiden kolmen kesken.

Vanhasta Topfield-kiintolevytallentimesta olen jäänyt oikeastaan kaipaamaan ainoastaan kolmea asiaa:
  • Kelausta haarukoimalla
  • Katselun aloittamista kesken tallennuksen
  • Hakusanatallennusta

Näistä hakusanatallennuskin toimii osin (ohjelman nimen osalta) Elisa Viihteessä. Tuo tallenteiden kelaaminen sen sijaan on niin Elisa Viihteessä kuin TVkaistassakin (Boxee Boxin kautta katsottuna) hermoja raastavaa hommaa. Elisassa kelaamista ilmeisesti haittaa nettiliittymän aiheuttama hitaus koska se toimii paljon paremmin kotiverkon videotallenteilla. Mutta niissäkään ei ole tuota maanmainiota haarukointia (siis sellaista että kun painaa kaukosäätimestä nuolta oikealle niin tallenne hyppää 5 minuuttia eteenpäin, jos ei ollut tarpeeksi painamalla taas oikealle pääsee taas 5 minuuttia eteenpäin. Sitten jos mentiin jo yli niin painetaan nuolta vasemmalle ja tallenne hyppää "puoli askelta" taaksepäin eli tässä tapauksessa 2,5 minuuttia. Ja näin jatketaan kun haluttu kohta löytyy, tällä tekniikalla esimerkiksi mainoskatkon ohi pystyy hyppäämään muutamassa sekunnissa). Boxee Boxin TVkaista sovelluksessa kelaaminen on vieläkin alkeellisempaa, näyviin tulee vain aikajana jolla sitten kelaaminen tapahtuu ilman minkäänlaista esikatselua siitä millä kohtaa tallennetta mennään. Ja kun kelaamisen lopettaa striimi puskuroituu kohtuullisen pitkän ajan ennenkuin pääsee taas näkemään missä mennään.

Mitä taas en jää Topfield-ajoista kaipaamaan:
  • Jatkuva levytilan täyttyminen ja tallennusten siivous
  • Huoli esim. sähkökatkon jälkeen siitä että onko kello oikeassa ajassa, pitikö katkon aikana jonkun tallennuksen käynnistyä jne. (meillä on "huojuvan sähkön talo" eli ilmajohdot)
  • Talvi- ja kesäajan vaihtamiseen liittyneet jatkuvat ajastusongelmat
  • Ajastuksen voi tehdä ainoastaan kotona digiboksilla
Tänä aikana olemme vuokranneet Elisa Viihteen videovuokraamosta muutaman kerran elokuvia, useimmiten HD-muodossa (6 €/vrk). Tämä on toiminut hyvin ja on todella mukavaa kun elokuvan voi vuokrata kotisohvalta (tosin erillisen PIN-koodin kaivaminen on vähän ärsyttävää) eikä sitä tarvitse palauttaa seuraavana päivänä. Suurin miinus Elisan vuokraamossa on valikoiman suppeus sekä se että elokuva näköjään voi poistua valikoimasta kohtuullisen nopeasti. Tämän sain huomata kun olin ajatellut katsoa Senna-elokuvan eräänä viikonloppuna vaimon ollessa omissa harrastuksissaan vain huomatakseni että sitä ei enää valikoimasta löytynyt.

Formuloista puheenollen, katselin loppuvuoden 2011 F1-kisat Elisan maksukanavalta HD laadulla. Muutamaa hetkellistä kuvan jäätymistä lukuunottamatta tuokin palvelu toimi hyvin ja formuloissa HD-kuvan laatu oli tosi hyvä, ero SD-kuvaan oli huomattava. Lisäominaisuudet kuten in-car kamerat, autojen reaaliaikainen sijainti radalla ym. eivät kyllä tuntuneet tarpeellisilta. Suora lähetys telkkarista ja tulosmonitori (www.formula1.com) läppärillä oli paras yhdistelmä edelleen. Nyt kun Kimikin on taas mukana niin täytynee varmaan ostaa koko kausi 2012 taas Elisalta.


TVkaistan käytössä on viimeaikoina ollut erityisesti iltaisin primetime-aikaan melkoista hitautta. 8 Mbps striimiä ei ole käytännössä pystynyt käyttämään mutta onneksi 2 Mbps on toiminut ok. Kuvan laatu on toki tuolla huonompi mutta kuitenkin siedettävä useimpiin ohjelmiin. Käynnissä olevalla oikeusprosessilla saattaa olla tähän oma osuutensa mutta jos TVkaista aikoo pitää nykyiset asiakkaansa kannattaisi heidän kyllä panostaa palvelun käytettävyyteen vähän enemmän.

Muutaman harvan DVD-levyn katsomisen olen ratkaissut siten että rippaan ne Handbrake:llä NAS:in levylle. Kyseinen NAS-purkki tukee DLNA:ta joten noiden videoiden katselu onnistuu sitten niin TV:llä, Elisan digiboksilla, Boxee Boxilla kuin tietokoneellakin striimaamalla suoraan NAS:ista. Jonkin verran sai tehdä töitä että löysi oikeat asetukset Handbrake:en mutta kun ne löytyivät niin tämä systeemi on aika hyvä, erityisesti jos DVD on sellainen jota haluaa katsoa useamminkin niin on kätevää kun se löytyy suoraan kotiverkosta.


Kaikenkaikkiaan tuntuu että "tulevaisuuden" IP-TV on jo täällä ja ainakaan omalla kohdallani paluuta entiseen ei enää ole.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti