sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Tulossa: iPhone 4S


Elisalta tuli sähköpostia viime perjantaina että nyt heiltä saa ennakkovarata iPhone 4S-puhelimia. Niinpä pistin saman tien varauksen mustasta 64 GB:n mallista sisään.

Nykyinen puhelimenihan on iPhone 3G joka on hankittu samana päivänä kuin iPhonen myynti Suomessa alkoi, heinäkuussa 2008. Käytössäni oleva yksilö ei kyllä ole ihan noin vanha, alkuperäinen puhelin vaihtui takuuna uuteen joskus huhtikuussa 2009. Aikoinaan tämän puhelimen ostaessani ajattelin että näin kalliin laitteen on kestettävä käytössä kolme vuotta. No kolme vuotta tuli viime heinäkuussa sitten täyteen mutta ensimmäistä kertaa neljään vuoteen Applella ei ollutkaan kesällä uutta laitetta saatavilla, ainoastaan jo vuosi aikaisemmin julkaistu iPhone 4 (ja kaksi vuotta vanha iPhone 3GS). Niinpä jäin sitten odottelemaan seuraavaa mallia koska vanha 3G kuitenkin toimi vaikka aika hitaalta tuntuikin.

Tuo hitaus alkoi todenteolla iOS:n päivityttyä versioon 4. Myöhemmät päivitykset paransivat tilannetta jonkin verran mutta version 3 nopeuteen ei enää ollut näköjään paluuta. Apple myös lopetti 3G mallin päivitykset versioon 4.2.1 marraskuussa 2010 eli melkein vuosi sitten. 3G näyttääkin jääneen jonkinlaiseksi väliinputoajamalliksi, vuosi sen jälkeen julkaistu 3GS jäi edelleen myyntiin (ja luonnollisesti myös päivitysten piiriin) vaikka senkin jälkeen on nyt julkaistu jo kaksi uudempaa mallia, 4 ja 4S.

Tässä uutta mallia odotellessa olen ehtinyt pohdiskella onko mitään järkeä laittaa puhelimeen melkein tuhat euroa?

Vastatakseni itselleni tuohon kysymykseen on pysähdyttävä hetkeksi miettimään laitteen roolia elämässäni. iPhone on ollut ehkä tuntimääräisesti kaikkein eniten käyttämäni elektroninen laite viime vuosien aikana. Saattaa olla että käytän puhelintani keskimäärin useamman tunnin kuin työkonettani (eli yli 40 tuntia viikossa)! Lonkalta heittäen eniten käyttämäni ominaisuudet (tässä järjestyksessä) ovat:

  1. Mediasoitin. Aina kun teen jotain sellaista mikä ei vaadi ihmeempää ajattelemista, kuuntelen nykyään podcasteja tai äänikirjoja. Esimerkiksi yksin autolla ajaessa, siivotessa, ruohoa leikatessa, koiria ulkoiluttaessa, junalla matkustaessa jne. En voisi kuvitella enää tekeväni noita asioita ilman mediasoittimen tuomaa "viihdykettä". Viihdykettä lainausmerkeissä sen takia että koen monet podcastit erittäin hyödyllisiksi niin työn kuin harrastustenkin kannalta. Lisäksi ilman äänikirjoja minulla ei olisi aikaa "lukea" yhtään kirjaa.
  2. Netti ja uutiset. iPhone on tuonut netin aidosti taskuun ja mukaan kaikkialle. Tarkistan päivän tärkeimmät uutiset iPhonella monta kertaa päivässä (niinkin antiikkisesta lähteestä kuin teksti-TV:stä) ja teknologiauutisia tulee seurauttua esimerkiksi Twitterin kautta. Varsinaista selainta tulee käytettyä suhteellisen harvoin, erilliset sovellukset ovat useimmiten kätevämpiä.
  3. Kalenteri. iPhonessani on ainoa kalenteri joka kokoaa yhteen työmerkinnät Lotus Notes kalenterista ja yksityismerkinnät Google-kalenterista. Kalenterisoftana käytän Week Cal-nimistä softaa Applen vakiokalenterin sijaan.
  4. Kaikki muu: ostoslistat, kartat, simppelit pelit (pasianssi!), laskin, TV-tallennusten ajastus, ravintolahaku, säätiedotukset jne. Aina mukana ja käytettävissä, tämä todellä helpottaa elämää.

Tuon tärkeimmän ominaisuuden eli mediasoittimen tarpeen hoitaisi tietysti erillisellä iPodilla tai vastaavallakin mutta silloin joutuisi pitämään kahta erillistä laitetta mukana, ajantasalla, ladattuna jne. Lisäksi esimerkiksi lenkillä ollessa puhelun tullessa joutuisi pysäyttämään mediatoistimen, ottamaan kuulokkeen toisesta korvasta, kaivamaan puhelimen esille ja vastaamaan siihen. Kolmen koiran kanssa tuo vaatii jo akrobaatin taitoja. Nyt riittää kun painan kuulokkeiden vastausnappia ja loppu hoituu itsestään (mediasoitin pysähtyy puhelun ajaksi ja jatkaa sen loputtua automaattisesti).

Uuden "puhelimen" (alkaa todella tuntua siltä että iPhonessa puhelin on vain yksi sovellus, eikä edes kovin paljon käytetty sellainen!) myötä listaan toivoisin ilmestyvän kärjen tuntumaan vielä ainakin kaksi uutta asiaa:
  1. Kamera. 3G:n kamera on... niin no, kolme vuotta vanha kännykkäkamera. 4S:n myötä toivon että iPhone olisi aidosti myös pokkari taskussani ja toisi sitä myöten lisää tilaisuuksia harrastaa valokuvausta. Erityisesti kameran käyttöönotton nopeudelta ja helppoudelta odotan paljon. Tietysti myös kuvanlaatu ja ominaisuudet ovat varmasti kertaluokkaa 3G:tä paremmat.
  2. Navigointi. Ostin jo 3G:hen Navigon Nordic navigointisoftan sen ollessa 50%:n alennuksessa. 3G vain on liian hidas noin raskaan sovelluksen pyörittämiseen. Kyllä se siinä toimii noin periaatteessa mutta hitaus tekee siitä käyttökelvottoman. 4S:n myötä toivon että tarve erillisen TomTom navigaattorin käyttöön katoaa.

Kun asiaa katsoo tältä kannalta ei 839 euroa kuulosta enää ihan mahdottomalta summalta ehkäpä tämän hetkisen elämäni tärkeimmästä teknisestä apuvälineestä vaikka se iso summa onkin. Uuden iPhonen soisi kyllä sitten säilyvän käyttökelpoisena vähintään kaksi, mielellään kolme seuraavaa vuotta. Ja kun nyt katsoo 3GS:n ja nelosen elinkaaria niin luotan siihen että näin varmasti myös on.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti