torstai 2. kesäkuuta 2011

"Suuri salaisuus"

IMG_1628.jpg

Jostain valokuvausaiheisesta podcastistä opin muutama kuukausi sitten "suuren salaisuuden". Nykyaikaisessa järjestelmäkamerassa (joksi "classic" 5D:kin voidaan laskea) ei olekaan pakko yhdistää tarkennusta, valotusmittausta ja laukaisua yhden ja saman napin alle. Itse asiassa näin ei kannata tehdä vaikka se oletusasetus kaikissa kameroissa taitaa ollakin.

Tämän kuultuani perehdyin tämän asetuksen saloihin ohjekirjan sekä yrityksen ja erehdyksen avulla. Canon 5D:ssä kyseinen asetus on kohdassa Valinnaiset toiminnot (C.Fn) - 04 Laukaisin/AE-lukitus. "Oma" asetukseni on nyt "1:AE lukitus/AF).

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että laukaisimen painaminen puoleenväliin ei tarkenna lainkaan vaan mittaa ainoastaan valotuksen. Tarkennusta hoidetaan peukalolla takaseinän *-painikkeella josta seuraa monenlaista hyötyä:
  1. Jos haluaa esimerkiksi tarkentaa kohteeseen keskitarkennuspisteellä (joka on se herkin esim. hämärässä) mutta ei halua kohdetta keskelle kuvaa (kuten useimmiten ei haluta) voi tarkennuksen tehdä valotuksesta lainkaan huolehtimatta ja tämän jälkeen rajata kuvan rauhassa ja mitata valotuksen loppullisella rajauksella. Aikaisemmin kun valotuksen mittaus ja tarkennus tapahtui samalla painikkeella joutui valotusta usein säätämään koska uudelleen rajattaessa kuva-alan valoisuus muuttuu siitä mitä se on kohteen ollessa keskellä kuva-alaa (esimerkiksi taivasta näkyykin enemmän tai vähemmän).
  2. Käytettäessä AI Focus tai AI Servo -tarkennusmoodeja on joskus tarve saada tarkennus keskeytettyä (esimerkiksi jos kohde pysähtyy ja haluaa taa uudelleen rajata kuvan tai jos kohteen ja kuvaajan väliin tulee joku este). Nyt kun tarkennus on erillisen painikkeen takana automaattitarkennuksen saa pysäytettyä yksinkertaisesti nostamalla peukalon *-painikkeelta.
  3. Objektiivia ei tarvitse koskaan laittaa MF (käsitarkennus)-tilaan vaan aina kun *-painiketta ei paineta se on käytännössä käsitarkennuksella. Näin AF/MF-kytkin ei myöskään unohdu väärään asentoon.
Alkuun tämä vaati tietysti totuttelua mutta nyt uuden asetuksen mukainen kuvaaminen alkaa jo luonnistua. Ja kun tähän tapaan kerran tottuu, paluuta entiseen ei ole. Oikeastaan ainoa huono puoli on se, että koska tämä ei kaikissa kameroissa ole mahdollista joutuu välillä kuvaamaan "vanhallakin" tavalla (esimerkiksi S95:lla kuvatessa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti