lauantai 22. tammikuuta 2011

Windows Phone 7, otto 2

Nyt kun noita WP 7 puhelimia on alkanut tulla käyttöön niin on aika tarkastella onko aikaisempi kiinnostus lisääntynyt vai vähentynyt.

Aika yleinen mielipide tuntuu olevan että käyttöliittymä on sekä kaunis että toimiva. Muu toiminnallisuus sen sijaan viittaa "vähemmän edistyneeseen" käyttöön. Aika paljon näitä ovat teknologia-asiantuntijat luonnehtineet "vaimon" tai "äidin" puhelimiksi. Siis ihmisille jotka haluavat vain käyttää laitetta ja joiden vaatimukset ovat aika perustasolla esimerkiksi sovellusten suhteen. Tässä suhteessa WP 7 näyttäisi olevan vielä iPhoneakin "simppelimpi" ja tietyllä tavalla vastakohta esim. Android-luureille.

Eniten tällä hetkellä kuitenkin huolestuttaa Microsoftin tuki näille vehkeille. WP 7:sta on löytynyt monta aika pahaa bugia (se on tietysti aivan luonnollista ottaen huomioon että alusta on aivan uusi) joille Microsoft ole tehnyt mitään. Pahin ehkä kaikista on datasiirtoon liittyvät ongelmat (laite latailee itsekseen suuria määriä dataa matkapuhelinverkosta, WLAN-yhteydessä oleva puhelin siirtyy käyttämään matkapuhelinverkkoa kun näytönsäästäjä menee päälle jne). Lisäksi tuntuu olevan epäselvyyttä siitä että miten korjaukset kun ne aikanaan tulevat saadaan eri laitteille ja millä aikataululla. WP 7:n suhteen näyttää syntyvän samanlainen ongelma kuin Androideissa jo on: päivitykset ovat kiinni ainakin kahdesta ja ainakin Amerikassa (joka sitten heijastuu kaikkialle muuallekin) myös kolmannesta osapuolesta. Näitä ovat tietysti käyttöjärjestelmän valmistaja (Microsoft/Google), laitevalmistaja (esim. Samsung, HTC jne) ja sitten ainakin USA:ssa vielä teleoperaattori (Microsoft on pyörtänyt aikaisemmat puheet että operaattori ei voisi estää päivityksiä halutessaan). Tässä suhteessa Applen suljetuksi haukuttu ekosysteemi on vahvasti kuluttajan puolella; kaikki tulee Applelta ja iPhonen päivittäminen pelkästään iTunesin kautta tiputtaa myös operaattorit kokonaan välistä pois. Amerikkalaiset operaattorit lienevät yksi syy siihen että iPhone ei tue OTA (Over the Air) päivityksiä. On tavallaan surullista että Microsoft ei ole näitä asioita osannut ottaa huomioon nyt neljä vuotta ensimmäisen iPhonen julkaisun jälkeenkään.

Tällä hetkellä oma kiinnostukseni Windows Phone 7 -laitteen hankintaan on voimakkaasti laskussa. Odotan mielenkiinnolla mitä iPhone 5 tuo tullessaan. Apple lopetti juuri nykyisen puhelimeni iPhone 3G:n tukemisen eli siinä on viimeinen softaversio nyt sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti