lauantai 1. tammikuuta 2011

Uusi Windows-PC


Ei, en ole vaihtamassa pois Macistä. Vaimon työkone alkoi olla aika vanha ja odottelua ilmeni kuulemma liikaa. Niinpä haettiin Verkkokauppa.com:ista uudenvuodenaattona uusi PC että saatiin vielä vuoden 2010 kirjanpitoon. Valinnassa päädyttiin HP:n edulliseen malliin jossa on joku AMD:n tuplaydinprossu, 4 GB muistia ja 500 GB 7200 RPM levy. Kyllä sillä pitäisi taas pärjätä muutama vuosi. Mukaan tarttui myös Microsoftin Wireless Desktop 3000 langaton näppis ja hiiri perusteellisten kokeilujen jälkeen. Verkkiksessä on sikäli mukava asioida että siellä on melko kattava valikoima ja tavaraa hyvin esillä. Tämähän on erityisen tärkeää kun valitsee ergonomiatuotteita kuten näppis ja hiiri.
Käyttiksenä koneessa on 64-bit Windows 7 Home Premium, täyttänee vaimon tarpeet ja vähän ylikin (eipä taida työkoneessa esimerkiksi Media Centerille käyttöä juuri löytyä). En muista että olisin aikaisemmin ollut ottamassa käyttöön uutta merkki-PC:tä esiasennettuine käyttöjärjestelmineen, kaikki aikaisemmat PC-hankinnat ovat olleet enemmän tai vähemmän rakennussarjoja ja käyttis on asennettu ihan Microsoftin medialta.

Olen kuitenkin nähnyt näitä merkki-PC:itä riittävästi että tiedän niiden mukana tulevan paljon muutakin kuin vain käyttis esiasennettuna. Ja yleensä suurin osa tästä on pelkkää turhaa krääsää (crapware) joka pahimmillaan  vain hidastuttaa konetta ja tekee sitäpaitsi käyttiksestä samalla tavalla sekavan näköisen kuin useimmat Windows-PC:t ovat ulkoisesti: erinäköistä, -kokoista ja -väristä tarraa sikin sokin, tyylikkyydestä ei tietoakaan. Samalla tavalla näissä merkkikoneissa tulee kaikennäköistä työpöydän ikonia ja pikakuvaketta erilaisista kelluvista menuista puhumattakaan. Lopputulos onkin sitten ihan muuta kuin mitä Microsoft on alunperin tarkoittanut.

Aloitin koneen asennuksen etsimällä netistä tietoa mikä olisi paras tapa välttää tuo turha tauhka ja löysinkin ihan hyvän ohjeen. Tuon ohjeen mukaisesti käytin asennuksen jälkeen ensin PC Decrapifier -softaa ja sen jälkeen vielä Revo Uninstaller -softaa turhan krääsän poistamiseen.

Itse koneen "asennus tai pikemminkin käyttöönotto oli helppo ja sujuva prosessi. Ainoa kauneusvirhe oli se että vaikka asennusohjelma osasi jostain päätellä että kieli ja maa-asetukset oletetaan Suomeksi niin aikavyöhyke oli kuitenkin GMT+1 eli tunnin pielessä. Ja vaikka tämän korjasi käsin asennuksen aikana oli koneen kello kuitenkin tuon tunnin väärässä. No tuo oli pikkujuttu, muuten asennuksen helppous oli samaa tasoa Mac OSX:n kanssa.

MUTTA: Ylimääräisen tauhkan poistamiseen edellä mainittujen työkalujenkin avulla meni tunnin verran. Siis moninverroin enemmän kuin koneen "asennuksessa". Miksi ihmeessä minun on käytettävä paljon aikaa ja vaivaa että saan uudesta Windows 7 -tietokoneesta sellaisen kuin Microsoft on tarkoittanut? On sääli että PC-valmistajien katteet ovat niin pienet että tuloja täytyy haalia kaiken maailman softataloilta tällä tavalla. Tapa lienee sinänsä tehokas, luulen että harva osaa tai viitsii noita crapwareja poistella ja moni erehtyy ostamaankin noita softia. Tässä suhteessa Apple on kyllä paljon PC-maailmaa edellä vaikka eihän tuo crapware sinänsä ole Microsoftin vika (vaikka toivoisi MS:nkin jollain tavalla puuttuvan tilanteeseen, nyt sinänsä fiksunoloinen ja ihan näppärän näköinen Windows 7 jää oletuksena kaiken maailman krääsän alle).

Mukana tulleesta "laajasta ohjelmistopaketista" lopulta koneelle jäi vain MS Office 2010 Starter, jollain tavalla rampautetut Word ja Excel jotka lisäksi näyttävät mainoksia. Ehkä noille kuitenkin löytyy jotain käyttöä, täyttä Office-lisenssiä kun ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti