lauantai 23. kesäkuuta 2012

Microsoft Surface


 Jo on aikoihin eletty kun Microsoftista on tullut ainakin hetkeksi IT-uutisten kuumin lähde. Ensin he julkaisivat yllättäen Surface-laitteensa ja sitten vähän vähemmän yllättäen Windows Phone 8 julkaistiin kaksi päivää myöhemmin.

Maanantaina kesäkuun 18. päivänä MS julkaisi kaksi tablet-tietokonetta, molempien nimi on Surface ja toinen käyttää käyttöjärjestelmänään Windows RT:tä ja toinen Windows 8 Professionalia. RT-pohjainen laite perustuu ARM-arkitehtuuriin ja on selvä kilpailija Applen iPadille. Windows 8 Professional-versio on luonnollisesti Intel-arkitehtuuria ja pystyy siten ajamaan myös vanhoja Windows-ohjelmia Metro-tyylisten sovellusten lisäksi toisin kuin RT-Surface.

Kaikkein yllätävintä julkistuksessa oli se että Microsoft lähti laitevalmistajaksi alkaen siten kilpailemaan tärkeiden asiakkaidensa ja kumppaniensa kuten HP:n, Dellin, Lenovon, Acerin, Asuksen ynnä muiden PC-valmistajien kanssa. Microsoftin esityksessä vedottiin hyvin Applemaisin sanakääntein siihen "miten kaikki on mahdollista kun softa ja rauta yhdistetään".

Miksi Microsoft lähti tälle tielle? Itse uskon että MS tunsi itsensä pakotetuksi. Uusi Windows 8 on ensimmäistä kertaa sellainen Windows-uudistus että käytännössä se vaatii uuden raudan hankkimisen että päivittämisessä olisi mitään järkeä. Vanhan työpöytäpuolen uudistukset ovat niin pieniä ja kosmeettisia että niiden takia tuskin moni päivittää hyvin toimivaan Windows 7:aa uuteen 8:iin. Mutta Metro-tyyliset sovellukset ja erityisesti kosketusnäyttö ovat Windows 8:n SE juttu. Jotta niistä pääsee hyötymään on käytännössä hankittava kosketusnäytöllinen laite. Sekä kannettavia että pöytäkone-PC:itä on jo pitkään ollut myynnissä kosketusnäytöllä mutta ne eivät ole onnistuneet lunastamaan niihin kohdistuneita odotuksia vaan ne ovat ovat jääneet marginaalituotteiksi. Osaltaan tämä on johtunut tietysti siitä että tähän astiset käyttöjärjestelmät Windows XP, Vista ja Windows 7 eivät ole olleet suunniteltuja kosketuskäyttöön vaan kosketusohjaustuki oli niihin vähän niinkuin päälleliimattu. Mutta en usko Windows 8:nkaan onnistuvan tekemään näistä perinteisen mallisista kosketusnäytöllisistä PC-koneista hittejä. Eikä näytä uskovan Microsoftkaan.

Siksi Microsoftin oli näytettävä mallia; tällaisia pitää Windows 8-koneiden olla. Muuten suurena vaarana on että PC-valmistajat tekevät halvimman mahdollisen kosketusnäytöllisen kompromissin vanhaan tyyliin ja Windows 8 floppaa pahasti koska kokonaisuus ei olekaan sitä mitä MS on visioissaan ajatellut. Näin eriyisesti Intel-koneiden puolella. ARM-koneiden ongelmana taas on sovellusten puute; niin kauan kuin niille ei ole Metro-tyylin sovelluksia (Windows RT EI pysty ajamaan Windows Phone Metro-sovelluksia vaikka ne hyvin samanlaisilta näyttävätkin) ei ARM-pohjaisille Windows RT-laitteille ole kysyntää. Ja jos Windows RT-laitteille ei ole kysyntää eivät PC-valmistajat halua ottaa riskiä lähteä kehittämään niitä eivätkä ohjelmakehittäjät ala tehdä Metro-tyylisiä ohjelmia vaikka ne toimisivat myös Intel-pohjaisissa Windows 8-koneissa. Näin syntyy noidankehä jonka Microsoft yrittää nyt Surface-tabletillaan katkaista.

Onko Surface sitten hitti vai huti? Vielä on aivan liian aikaista sanoa, julkistustilaisuuteen kutsutut eivät saaneet lainkaan kokeilla laitetta eikä siitä paljastettu juuri mitään oleellisia tietoja kuten hintaa, saatavuutta tai akkukestoa. Tämä kaikki viitta siihen että Microsoftilla on hikinen urakka edessään saadakseen laitteet viimeisteltyä. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa jopa Windows 8:n myöhästymistä koska Microsoftilla ei ole varaa epäonnistua Windows 8:n ja Surfacen kanssa. Nähtäväksi jää onko työpöytä-Windowsin ja tabletin yhdistelmä kuten auton ja veneen yhdistelmä amfibioauto; se on sekä huono auto että huono vene.

Joka tapauksessa rohkea siirto Microsoftilta jonka toivoisin onnistuvan. iPad tarvitsee kipeästi kunnollisen kilpailijan että tablet-maailma kehittyisi eikä Apple voisi jäädä lepäämään laakereillaan. Androidista ei näytä tablet-puolella vastusta sille olevan. Ja suunnitelupuolella Microsoft näyttäisi tehneen kotityönsä hyvin, paljon on otettu opiksi iPadistä ja onnistuttu kehittämään sen pohjalta mielenkiintoista uuttakin, esimerkiksi kuvassa näkyvä Touch Cover. Toivottavasti myös toteutus onnistuu yhtä hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti