sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

iPad

Niinhän siinä sitten kävi että heti julkaisupäivän aamuna piti lähteä metsästämään uutta iPadiä kun Apple Store ei siitä ennakkovarauksia Suomessa antanut tehdä ja kun se vihdoin tuli sinne tilattavaksi toimistuaika oli masentavat 1-2 viikkoa. Ensin menin seitsemäksi aamulla Verkkokauppa.com:iin ja osuin juuri paikalle kun aamun aikaiset jonottajat pääästettiin sisään. Liityin jonon perälle jossa ei tarvinnut seistä kuin muutama minuutti kun myyntitiskiltä huudettiin että "vain 16 GB:n malleja on jäljellä". Minä (ja moni muu) lähdin samantien, olin tyytyväinen siihen että en ollut pidempään jonottanut.

Seuraavaksi suunnistin Sellon Tectoriin joka avattaisiin kahdeksalta. Tulin puolen maissa paikalle ja parikymmentä muuta oli jo siellä. Kun sitten liikkeenpitäjän toimesta meidät laitettiin jonoon ja 20:lle ensimmäiselle jaettiin jonotusnumerot huomasin olevani numero 17. Kahdeksalta lapun saaneet ensimmäiset 20 päästettiin liikkeeseen sisään. Noin puolen tunnin päästä pääsin vihdoin tiskille ja ainakin vielä tässä vaiheessa kaikkia malleja oli jäljellä. Ostin sitten 64 GB 4G -mallin ja alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen valkoisena! Värin valitsin viime hetkillä kolmesta syystä; vaihtelua noihin mustiin laitteisiin, sormenjäljet näkyvät kuulemma valkoisen pädin reunoilla vähemmän ja EHKÄ tämä kuumenee kesällä auringossa hitusen vähemmän. Ostin lisäksi Smart Coverin ja Camera Connection Kit:in. Jo aikaisemmin olin tilannut netistä Maroo:lta kotelon padille joka sattumalta saapui samana päivänä postissa kun sain iPadinkin.

Ensimmäinen viikko tuli nyt täyteen iPadin kanssa. Hieno laite! Vehje on hyvin pitkälle vastannut odotuksiani ja tuntuu siltä että sekä MacBook Pro:n että iPhonen käyttö vähenee osaltani huomattavasti. Läppäri jää kuvien käsittelyyn ja muuhun sellaiseen "oikeaan työhön". iPhone puolestaan säilyy varmasti audiopodcastien ja äänikirjojen kuuntelulaitteena mutta videot tulee kyllä vastedes katsottua iPadillä. Teinkin iTunesiin älykkään soittolistan jonka avulla synkronoidaan kaikki katsomattomat videot iPadiin. Toistaiseksi synkkaan ne myös iPhoneen mutta jatkossa saatan tehdä sitä varten vastaavan audio-soittolistan. Tämän uuden iPadin näyttö on todella upea! Ei siinä edellisten mallien näytössäkään mitään vikaa ollut mutta kun pääsee kerran kokeilemaan tätä "retina"-näyttöä niin paluuta vanhaan ei ole.

Jos jotain negatiivista pitää sanoa niin pari asiaa vaivaa: Safarissa ei ole back-elettä. OS X Lionissa on ehtinyt tottua siihen että Safarissa pääsee kahden sormen pyyhkäisyllä aina edelliselle sivulle. iPadissä joutuu aina "kurkottamaan" vasemman yläkulman back-nappulaa. Tiedän että iOS:lle on muita selaimia joissa on tuki eleille mutta ei tämä niin iso puute ole että haluaisin Safarista luopua. Toinen, edellistä isompi ongema on se että Googlen palvelut toimivat yllättävän huonosti. Esimerkiksi Google Readerissä tökkii skrollaus pahasti kun sitä yrittää käyttää Desktop-muodossa (mikä olisi muuten mitä täydellisin tapa tämän uuden tarkan näytön kanssa). Päädyin sitten käyttämään Reeder-sovellusta Google Reader syötteiden lukemiseen. Ja Google plus on käyttökelvoton iPadin Safarissa; se kun pakottaa mobiilisivulle jolla ei voi käytännössä tehdä oikein muuta kuin selata uusimpia päivityksiä (ja siinäkin skrollaus tökkii). Vaihtoehtona on käyttää iPhonen G+-sovellusta joka ei ole mitenkään järkevää isolla retina-näytöllä. Missä viipyy Google Plus-sovellus iPadille? Jarruttaako Google tahallaan palveluidensa käyttöä iPadillä? Ainkin minun kohdallani tämä vähentää Google Plussan käyttöä huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti