sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

"The" iPad

iPad julkistettiin kaksi vuotta sitten. Se oli mielenkiintoinen ja näin jälkikäteen mullistavakin julkistus. Tuolloin jäin vähän niinkuin kuulolle että mitäköhän tuolla tekee. Ja jos oikein muistan kesti kuukausia ennenkuin laitetta edes saatiin Suomeen.

Noin vuosi sitten tuli iPad2 ja alkoi olla selvää että laite on tullut jäädäkseen markkinoille. Sille on löytynyt koko ajan yhä enemmän käyttötarkoituksia ja monessa arjen käyttötilanteessa se voittaa läppärin. Itsellä mieleen tulevat esimerkiksi uutisten luku aamiaispöydässä, "olohuonesurffailu" netissä, videoiden katselu (mm. TVkaista), erilaisten "lehtien" lukeminen ja ennen kaikkea valokuvien katselu ja nyttemmin myös valokuvien ja videoiden editointi.

Viime keskiviikkona julkisettu uusi iPad (siis se josta odotettiin kolmosta) uuden "retinanäyttönsä" kanssa tuntuu nyt sellaiselta laitteelta että taitaa tähänkin talouteen vihdoin sellainen tulla. Ja koska odotettavissa on mediäkäyttöä, videoiden editointia, multimediasovelluksia ynnä muuta niin tuntuisi järkevältä tilata 64 GB:n malli. Ei ainakaan sitten myöhemmin harmita että tuli säästettyä väärässä paikassa. Pidemmän aikavälin kustannusten kannalta muistimäärää tärkeämpi valinta on se tyytyykö Wi-Fi-malliin vai investoiko 4G-malliin? Tässäkin taidan kallistua tuon kalliimman 4G-mallin puoleen, jotenkin tuntuu että omassa käytössä arvostaisi sitä että nettiyhteys toimii aina ja kaikkialta. Tietysti nettiyhteyden voisi jakaa myös iPhonesta Wi-Fi:n kautta mutta se nyt ei vaan ole kovin kätevää. Lisäksi Wi-Fi-mallissa ei ole GPS:ää joka sekin voi osoittautua käteväksi. Nyttemminhän on ilmennyt että uuden iPad:in tukemat 4G-taajuudet eivät ole samoja joita käytetään Euroopassa. Itselleni tällä ei juuri ole merkitystä, 4G:n kattavuus on joka tapauksessa hyvin rajallinen ja iPhone 4S:n 3G:n nopeus on ylittänyt odotukseni ja riittää minun tarpeisiini, ainakin tällä hetkellä.

Niinpä tässä kävi taas niin että malliston huippumalli täytynee tilata. Ja tietysti musta. Kunhan noita nyt saisi tilattua, Applehan lupasi että Suomessa toimitukset alkavat 23. maaliskuuta. Toivottavasti tuon saa ennakkotilata Applen verkkokaupasta Suomessakin viikkoa ennen kuten ensimmäisen julkaisun aallossa.

Tuosta nimestä vielä: minusta Apple teki ihan fiksusti jos se lopetti nyt kokonaan noiden numeroiden kasvattamisen jokaisen laitesukupolven kohdalla (toivottavasti myös iPhonen kohdalla). Ei noita numeroita ole Applen tietokoneissakaan kaivannut ja joku iPad 9 alkaisi jo tuntua aika hassulta. Samalla omalta pieneltä osaltaa tämä käytäntö myös edistää "kestävää kulutusta". Vain me nörtit välitetään siitä mikä versio itsellä on, tavalliselle kuluttajalle riittää että on iPad (vrt. Applen tietokoneet).

PS. Niin ja pitihän se uusittu Apple TV:kin nyt sitten tilata, jotenkin kun se tuntuu "välttämättömältä" lisälaitteelta iPad:ille olohuoneeseen. Aika näyttää korvaako tuo kokonaan Boxee Box:in vai jäävätkö molemmat käyttöön, onneksi on vielä se yksi HDMI-liitäntä telkussa vapaana.

2 kommenttia:

  1. No, joko sait laitteen käsiisi? Itse sain tänään omani, ja voin kertoa, että valokuvien katselu sai uuden ulottuvuuden. Enää ei tarvi tehdä paperikuvia, koska ruutu on käytännössä yhtä tarkka kuin valokuva. Ja vielä taustavalaistu! Monitorilta katsomonen alkaa tuntua suorastaan tympeältä... Hyvä blogi sinulla, monipuolista juttua.

    VastaaPoista
  2. Huomasin kommenttisi vasta nyt, kiitokset kehuista. Sain laitteen heti julkaisupäivänä ja julkaisin äsken ensimmäisen viikon kokemuksista uuden kirjoituksen.

    VastaaPoista