tiistai 5. heinäkuuta 2011

Google+
Google on avannut uuden yhteisöpalvelun Google+:n rajoitettuun testikäyttöön. Heti ensimmäisistä kommenteista lähtien palvelua on ylistetty uudenlaisensi ajatteluksi joka yhdistää niin Facebokin, Twitterin kuin kuvajakopalvelutkin. Ryntäys palveluun on myös ollut valtaisaa ja Googlella onkin vaikeuksia toimittaa kutsuja perille ja päästää uusia kutsuttuja ihmisiä palveluun.

Itse onnistuin pääsemään palveluun toisella yrittämällä. Ensimmäinen kutsupyyntö kuitattiin hoidetuksi mutta mitään sähköpostia en saanut enkä palveluun päässyt sen noin 20 tunnin aikana ennenkuin lähetin toisen pyynnön, tällä kertaa eri henkilölle. Sieltäkään ei tullut mitään sähköpostia mutta muutama tunti pyynnön lähettämisen jälkeen pääsin kuin pääsinkin sisään osoitteessa plus.google.com. Seuraavaksi yritin kutsua vaimon tekemellä merkinnän palveluun ja jakamalla sen hänen kanssaan. Plussa kysyi että lähetetäänkö hänelle sähköposti koska hän ei ole vielä Google+-käyttäjä ja vastasin tietysti että lähetetään. Tämän sähköpostin perillemeno kesti sitten noin kahdeksan tuntia eikä hän ole vieläkään onnistunut kirjautumaan palveluun sisään vaan palvelu pyytää yrittämään myöhemmin uudelleen. Joten 
palveluun pääseminen vaatii tässä vaiheessa kärsivällisyyttä.

Aloitin Facebookiin tutustumisen vasta reilu puoli vuotta sitten enkä ole päässyt palvelun kanssa oikein sinuiksi. Lisäksi FB:n tietoturva, yksityisyys ja käyttöehdot ovat aina huolettaneet olleet lievästi sanottuna epäselviä. Tästä syystä en esimerkiksi ole koskaan laittanut FB:hen valokuvia satunnaisia räpsyjä lukuunottamatta.

Toinen Facebookin perusongelma on se että siellä on vain yhdenlaisia kavereita. Harvalla meistä kuitenkaan elävässä elämässä tilanne on sellainen että haluamme jakaa kaikki samat asiat samalla tavalla kaikkien tuntemiemme ihmisten kanssa. Google+:ssa voi tehdä rajattoman määrän "Circles":ejä joihin ihmiset voi ryhmitellä vapaasti tyyliin perhe, sukulaiset, ystävät, kollegat, henkilöt joita seuraat jne. Ja sama ihminen voi kuulua useampaan Circles:iin yhtäaikaa. Tämä antaa aivan erilaiset mahdollisuudet palvelun käyttöön kuin esimerkiksi Facebook tai Twitter.

Aika näyttää mitä Plussalle tapahtuu jatkossa mutta ainakin tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä että se löytää käyttäjäkuntansa ja jää henkiin toisin kuin esimerkiksi Google Wave:n kävi. Se on sitten eri asia kuinka paljon tällä on vaikutusta esimerkiksi Facebookin ja Twitterin käyttäjämääriin, voihan hyvin olla että Plussasta tulee vain meidän nörttien käyttämä palvelu ja "suuri massa" jää noihin "perinteisiin" yhteisöpalveluihin. Mutta on myös mahdollista että siirtymä alkaa pikkuhiljaa kohti Google+:aa (aikaa se tulee viemään) varsinkin jos FB ja Twitter eivät osaa uudistua riittävän nopeasti. Julkisuudessa onkin veikkailtu että Facebook tulee kopioimaan Plussasta hyvät uudet ominaisuudet omaan palveluunsa pikapuoliin. Tämäkin on tietysti meidän kuluttajien etu, kilpailu pitää palveluntarjoajat varpaillaan ja vie kehitystä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti