torstai 21. heinäkuuta 2011

Jellonaa mä metsästän


Nyt se on sitten vihdoin asennettu, OS X 10.7 eli Lion, kolmas kerta toden sanoi.

Homma alkoi asennuspaketin lataamisella. Lion kun on ensimmäinen OS X versio joka toimitetaan App Storesta ladattuna eikä DVD:llä, kokoa latauspaketilla on nelisen gigatavua. Lataamiseen meni vajaa tunti noin 13 mbps yhteydellä.

Hintaa Jellonalla on 23,99 €, varsin kohtuullisesti hinnoiteltu käyttöjärjestelmä siis, varsinkin kun lisenssi on vieläpä voimassa kaikille kotitalouden koneille. Apple selvästi haluaa että kaikki päivittäisivät koneensa uusimpaan käyttöjärjestelmäversioon.

Koneeseen tuli viime maanantaina sopivasti 8 GB muistiakin Verkkokauppa.com:ista ja levyn olin päivittänyt jo vähän aikaisemmin 750 GB:n 7200 RPM malliin joten pari vuotta vanhaa 13 tuuman MBP:tä on nyt "virkistetty" sopivasti uutta käyttöjärjestelmää varten.

Tein seuraavat valmistelut:
  • OS X päivitykset ajantasalle
  • Tärkeimmät ohjelmat (mm. SuperDuper!) ajantasalle
  • Levyn oikeuksien korjaus (tämän ajoin ensimmäisen kerran vasta nyt ja korjattavaa näytti melko paljon löytyvän)
  • Varmuuskopiointi Time Machinella
Boottaavaa varmistusta SuperDuper!:illa en nyt tehnyt kun se varmistuslevy on työpaikalla. Hätätilanteessa voisin bootata Snow Leopard DVD:ltä (tai hakea sen ulkoisen levyn töistä) ja palauttaa uusimmat datat Time Machine varmistuksesta.

Latauksen jälkeen dockiin ilmestyi Asenna OS X Lion. Asennusohjelma käynnisti koneen uudelleen ja aloitti sitten asentamisen jota kesti puolisen tuntia. Lopuksi kone käynnistyi vielä kerran ja Jellona oli asennettu. Mutta kaikki ei mennytkään niinkuin Strömsössä: sisäänkirjausruudulla ei enää näkynytkään omaa käyttäjätunnustani (eikä kolmen tyttäremmekään tunnuksia), siinä oli vain vaimon tunnus ja Guest. Kirjauduin vaimon tunnuksilla kun en muutakaan voinut. Systeemi sinänsä toimi ihan hienosti mutta kun menin käyttäjä- ja ryhmähallintaan niin näin että minun ja tyttärien tunnuksista olikin tullut jostain syystä ryhmiä. Kun yritin muuttaa niitä niin OS X kysyi tietysti admin-tunnusta ja salasanaa. Annettuani oman tunnukseni ja salasanani ne eivät toimeneet! Ilmeisesti tunnukseni ei enää kelvannut admin-tunnukseksi koska tunnukseni oli muuttunut ryhmäksi . Minulla oli siis kone jonne pääsi kahdella tunnuksella sisään ja johon ei voinut tehdä mitään muutoksia. Käynnistin koneen vielä uudelleen, kirjoittelin ongelmastani muutamalle Apple-palstalle mutta kellään muulla ei näyttänyt olevan samaa ongelmaa eikä kukaan osannut ilmeisesti minua myöskään auttaa.

Aikani ihmeteltyäni päätin että on tehtävä uusi asennus tilanteen korjaamiseksi. Ajattelin bootata koneen Leopard DVD:ltä ja tätä varten käynnistin koneen optio-näppäin pohjassa. Yllätyin kun boottivalikosta löytyi restore-osio jota siellä ei ole aikaisemmin ollut. Kokeilin käynnistää koneen sieltä ja se tarjosikin mahdollisuutta asentaa Lion uudelleen. Kokeilin vielä tehdä uudelleenasennuksen tyhjentämättä levyä. Tämä meni hienosti läpi vaatimatta mitään interaktiota (en tiedä kauanko tämä kesti kun kävin koirien kanssa uimassa tällä välin) mutta ei auttanut itse ongelmaan, edelleen vain kaksi tunnusta toimi mutta adminin tunnus ei.

Seuraavaksi olikin sitten otettava järeät aseet käyttöön. Kone käyntiin recovery-osiolta, levytyökalulla levy tyhjäksi ja sitten Lion-asennus puhtaaseen koneeseen. Tämä kesti noin puolitoista tuntia, suurin osa ajasta taisi kulua siihen kun asennusohjelma latasi asennuspakettia netistä. Tämän jälkeen oli vuorossa TimeMachine varmuuskopion palautus siirtymäapuria käyttäen, kesto n. 4 tuntia. Jätin koneen tekemään tätä yön ajaksi.

Aamulla sitten oli tiedot palautettu mutta käyttäjätunnusten kanssa oli edelleen sama ongelma! Vain kaksi tunnusta oli käytettävissä, muut olivat taas ryhmiä! Koska kysessä oli tällä kertaa kuitenkin puhdas asennus pystyin määrittämään toisen toimivista tunnuksista adminiksi. Tein sitten uuden tunnuksen itselleni täsmälleen samoilla tiedoilla kuin Snow Leopardissa oli ollut ja järjestelmä sanoi että tälle käyttäjälle löytyy jo kotihakemisto, käytetäänkö sitä. Vastattuani että kyllä helpotus oli suuri kun tunnus vihdoin toimi kuten pitää datoineen päivineen.

Yön aikana oli myös tukifoorumeille ilmestynyt lisää kohtalotovereita. Näyttää siltä että levyn tyhjennystä ei olisi tarvinnut tehdä vaan alla olevilla ohjeilla olisi ilmeisesti tuon admin-oikeuden saanut palautettua:
  • Restarted and held Command-R - this boots to utilities
  • Top Menu -> Terminal
  • Typed into Terminal resetpassword
  • Selected Root (this creates a System Administrator) and assigned a new password.
  • Restarted the computer.  Now I can see a user option for other.  User root and typed in new password.
No, joka tapauksessa näyttää siltä että Lionin tunnustenkäsittelyssä on jotain vikaa. Olipa joku jo onnistunut tästä syystä saamaan rahat takaisin Lion-ostoksestaan + 50 dollarin iTunes -lahjakortinkin.

Näyttää siltä että nyt pääsee sanomaan loppu hyvin, kaikki hyvin. Mitään ei nähtävästi hävinnyt ja käyttöjärjestelmä on nyt sitten asennettu ihan puhtaana asennuksena. Tämäkin tapaus osoitti että varmuuskopiot on AINA syytä olla ajantasalla. Ja niistä puheenollen näyttää siltä että aikaisempi TimeMachine-varmistus ei enää Lionille kelpaa vaan täytyy tehdä ensi yönä uusi varmuuskopio.

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Google+




Google on avannut uuden yhteisöpalvelun Google+:n rajoitettuun testikäyttöön. Heti ensimmäisistä kommenteista lähtien palvelua on ylistetty uudenlaisensi ajatteluksi joka yhdistää niin Facebokin, Twitterin kuin kuvajakopalvelutkin. Ryntäys palveluun on myös ollut valtaisaa ja Googlella onkin vaikeuksia toimittaa kutsuja perille ja päästää uusia kutsuttuja ihmisiä palveluun.

Itse onnistuin pääsemään palveluun toisella yrittämällä. Ensimmäinen kutsupyyntö kuitattiin hoidetuksi mutta mitään sähköpostia en saanut enkä palveluun päässyt sen noin 20 tunnin aikana ennenkuin lähetin toisen pyynnön, tällä kertaa eri henkilölle. Sieltäkään ei tullut mitään sähköpostia mutta muutama tunti pyynnön lähettämisen jälkeen pääsin kuin pääsinkin sisään osoitteessa plus.google.com. Seuraavaksi yritin kutsua vaimon tekemellä merkinnän palveluun ja jakamalla sen hänen kanssaan. Plussa kysyi että lähetetäänkö hänelle sähköposti koska hän ei ole vielä Google+-käyttäjä ja vastasin tietysti että lähetetään. Tämän sähköpostin perillemeno kesti sitten noin kahdeksan tuntia eikä hän ole vieläkään onnistunut kirjautumaan palveluun sisään vaan palvelu pyytää yrittämään myöhemmin uudelleen. Joten 
palveluun pääseminen vaatii tässä vaiheessa kärsivällisyyttä.

Aloitin Facebookiin tutustumisen vasta reilu puoli vuotta sitten enkä ole päässyt palvelun kanssa oikein sinuiksi. Lisäksi FB:n tietoturva, yksityisyys ja käyttöehdot ovat aina huolettaneet olleet lievästi sanottuna epäselviä. Tästä syystä en esimerkiksi ole koskaan laittanut FB:hen valokuvia satunnaisia räpsyjä lukuunottamatta.

Toinen Facebookin perusongelma on se että siellä on vain yhdenlaisia kavereita. Harvalla meistä kuitenkaan elävässä elämässä tilanne on sellainen että haluamme jakaa kaikki samat asiat samalla tavalla kaikkien tuntemiemme ihmisten kanssa. Google+:ssa voi tehdä rajattoman määrän "Circles":ejä joihin ihmiset voi ryhmitellä vapaasti tyyliin perhe, sukulaiset, ystävät, kollegat, henkilöt joita seuraat jne. Ja sama ihminen voi kuulua useampaan Circles:iin yhtäaikaa. Tämä antaa aivan erilaiset mahdollisuudet palvelun käyttöön kuin esimerkiksi Facebook tai Twitter.

Aika näyttää mitä Plussalle tapahtuu jatkossa mutta ainakin tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä että se löytää käyttäjäkuntansa ja jää henkiin toisin kuin esimerkiksi Google Wave:n kävi. Se on sitten eri asia kuinka paljon tällä on vaikutusta esimerkiksi Facebookin ja Twitterin käyttäjämääriin, voihan hyvin olla että Plussasta tulee vain meidän nörttien käyttämä palvelu ja "suuri massa" jää noihin "perinteisiin" yhteisöpalveluihin. Mutta on myös mahdollista että siirtymä alkaa pikkuhiljaa kohti Google+:aa (aikaa se tulee viemään) varsinkin jos FB ja Twitter eivät osaa uudistua riittävän nopeasti. Julkisuudessa onkin veikkailtu että Facebook tulee kopioimaan Plussasta hyvät uudet ominaisuudet omaan palveluunsa pikapuoliin. Tämäkin on tietysti meidän kuluttajien etu, kilpailu pitää palveluntarjoajat varpaillaan ja vie kehitystä eteenpäin.