lauantai 30. lokakuuta 2010

Windows Phone 7

Olen mielenkiinnolla näin yli kaksi vuotta iPhonea käyttäneenä seurannut Microsoftin uusimman puhelinkäyttöjärjestelmän kehittymistä. Täytyy yhtyä useisiin kommentteihin siitä että MS on ensimmäinen joka on iPhonen julkaisun jälkeen yrittänyt todella keksiä jotain ihan uutta eikä vain tehdä omaa iPhone-kopiotaan.

iPhone on tyypillinen Applen tuote: suljettu, käyttäjän kannalta erittäin yksinkertainen käyttää ja takuuvarmasti toimiva yhdistelmä softaa ja rautaa. Toinen nykyään suosittu alusta Android on puolestaan avoin nörttien alusta jota voi (ja kai vähän pitääkin) virittää vapaasti ja jossa laitevalmistajia ja -malleja on useita. Windows  Phone 7 on asemoitu jotakuinkin näiden väliin: monella tapaa MS on ottanut Applesta oppia ja halunnut "suojata" käyttäjää liialta säätämiseltä. Toisaalta MS on antanut usean laitevalmistajan alkaa tekemään WP 7 puhelimia.

Kuuntelin tänään Windows Weekly podcastin uusimman jakson jossa (jälleen kerran) puhuttiin WP 7:sta. Tässä jaksossa Paul Thurrott luetteli speksejä jotka MS on määrännyt pakolliseksi kaikkiin WP 7 laitteisiin (näytön resoluutio, videokuvaukseen pystyvä kamera, vähinään 1 GHz prosessori, vähintään 256 MB RAM muistia jne) ja toisaalta ominaisuuksia joita ei ole määrätty pakollisiksi (esim. kuulokeliitäntä, etupuolen kamera jne).

Tätä miettiessäni ajattelin että mitenköhän laitevalmistajat yrittävät jatkossa erottautua toisistaan. Kun speksit ovat niin samanlaiset ja lisäominaisuuksiin ei löydy käyttöjärjestelmästä tukea (esim. etupuolen kameraan) niin aika vähiin jää erottautumisen keinot. Lähinnä tulee mieleen muotoilu, (pienehköt) erot näytön koossa ja hinta. Voi vielä olla että tästä tulee ongelma WP 7:n yleistymiselle, ehkä olisi kuitenkin ollut parempi että MS olisi valinnut yhden hovihankkijan tekemään laitteet (kuten Apple).

No aika näyttää, joka tapauksessa hatunnosto Microsoftille, itse odotan ainakin mielenkiinnolla mitä tuleman pitää ja minkälaisen käyttökokemuksen Windows Phone 7 antaa kun sitä pääsee kokeilemaan. Eiköhän noita pian pääse näkemään Microsoftin kavereilla nyt kun MS antaa sellaiset kaikille työntekijöilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti